Ridderturnering

På Bredstræde vil Riddergruppen, Equites Gloriae, formidle Næstveds historie ved at genopføre en over 700 år gammel ridderturnering.

Der er ikke mange kilder på ridderturneringer i Danmark, hvilket gør ridderturneringen, der blev afholdt den 24. juli 1279 i Næstved, fantastisk unik for Danmarks historie. På denne dato mødtes et antal riddere i Næstved for at ride turnering og træne deres evner til hest og i strid. Der var dog ikke nogen særlig festlig anledning til, at man valgte at afholde en ridderturnering, for baggrunden er en anelse dyster. Årsagen, til at man afholdt en turnering, var nemlig for at fejre Slaget ved Næstved, som fandt sted den 14. juni 1259 – altså 20 år forinden. Under dette slag samledes borgere og bønder fra Næstveds omegn for at forhindre en udefrakommende fjende i at hærge Sjælland. Borgere og bønder blev ledet af Margrete Sprænghest, mor til Erik Klipping, og sammen stod de overfor en professionel ridderhær under ledelse af Fyrst Jaromar af Rügen. Borger- og bondehæren led et stort nederlag til den professionelle ridderhær, og genopførelsen af slaget er dedikeret til minde om de faldne krigere, som ikke gav op, selvom de stod overfor en overmagt.

Igennem en underholdende og lærerig opvisning vil Equites Gloriae genopføre ridderturneringen fra 1279.

Begivenhederne er ganske ukendte dele af danmarkshistorien, og viser Næstveds bønder og borgeres mod og vilje til at forsvare, hvad der er deres, når fjenden banker på døren. Der vil være galoperende stridshingste, blive uddelt sværdhug af drabelige krigere og udvist styrke fra fornemme adelsdamer, når Næstveds historie foldes ud i et prægtigt show!