Boderne

”Boderne” er navnet på Danmarks ældste rækkehusbebyggelse, der kan dateres tilbage til begyndelsen af 1400-tallet, altså en ægte middelalderbebyggelse. Der var i alt 12 lejemål i Boderne. Et lejemål bestod af en lejlighed i tre etager.

“Boderne” har været anvendt som boliger frem til 1960’erne, hvorefter Næstved Museum benyttede “Boderne” som museumsbygning. “Boderne” ejes af Næstved kommune, der i dag har stillet den flotte bevaringsværdige bygning, med de mange smukke rum, til rådighed som et borgerstyret kulturhus (fra 2021) – og altså også for ”Næstveds Søjler”.

Velkommen til Næstveds middelalder!
Der er gratis adgang.

”Boderne” under festivalen

Temaet for ”Boderne” i Næstveds søjler 2022 er Middelalderens Kvinder – dem, der tog stærke valg.

F.eks. Magrethe den 1, som sikrede sig magten i Danmark, Norge og Sverige- se kalkmaleriet i Sct.Peder Kirke som hun satte over sine forældre (Valdemar (Atterdag) og dronning Helvig, samme dronning Helvig, der forlod sin mand og sine små børn for at gå i Kloster; Birgitte Gøye, som brød sin forlovelse, blev gift med Herluf Trolle, og som var den første skoleherre på Herlufsholm Skole.

I ”Boderne”, der vil være åbnet under hele festivalen, vil der være spændende og aktuelle foredrag om de stærke kvinder, værksteder, et Birgitte Gøye-rum, udstillinger og workshops for børn og barnlige sjæle. Og så er der fri adgang hertil.

Se program

Foredrag i “Boderne”    Tidens stærke kvinder

Fredag d. 17

Kl. 17:00  –  Margrete 1 og hendes formødre.

Kl. 18:00  –  Bodil

Kl. 19:00  –  Krigeren og nonnen

Kl. 20:00  –  Margrete 1

Lørdag d. 18

Kl. 12:00  –  Middelalderens glemte dronninger

Kl. 13:00  –  Krigeren og Nonne

Kl. 14:00  –  Bodil

Kl. 15:00  –  Margrete 1 og hendes formødre

Velkommen til “Boderne”!

Hent programmet med beskrivelser af de forskellige foredrag her:

Download program